BADEMCİK İLTİHABI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

BADEMCİK İLTİHABI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Güncelleme: 28.10.2021 - Editör

Tonsillit, bademciklerin iltihaplanmasıdır. Genellikle viral bir enfeksiyondan veya daha az yaygın olarak bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Tonsilit çocuklarda, gençlerde ve genç erişkinlerde sık görülen bir durumdur.

 

Bademcik iltihabı belirtileri şunlardır:

  • Yutulduğunda boğaz ağrısı ve ağrı

  • Kulak ağrısı

  • 38C üzerinde yüksek ateş

  • Öksürme

  • Baş ağrısı

  • Belirtiler genellikle üç ila dört gün içinde geçer.

Doktorunuz boğazınızı muayene edecek ve belirtileriniz hakkında size bazı sorular soracaktır. Gerekirse, teşhisi doğrulamak için bir boğaz sürüntüsü alınabilir. Sonuçların belli olması genellikle birkaç gün sürer.

Bademcik iltihabınıza bakteriyel bir enfeksiyon neden oluyorsa, antibiyotik reçete edebilirler. Bakteriyel enfeksiyonun tipik belirtileri arasında bademcikler üzerinde beyaz irin dolu noktalar, öksürük olmaması ve şişmiş veya hassas lenf bezleri bulunur.

Bir genç veya yetişkin olarak şiddetli bademcik iltihabı geliştirirseniz, doktorunuz glandüler ateş için bir kan testi önerebilir.

 

Bademciklerin Görevleri Nelerdir?

Bademcikler, boğazın her iki tarafında bulunan iki küçük bezdir. Küçük çocuklarda mikroplarla savaşmaya yardımcı olurlar ve enfeksiyona karşı bir bariyer görevi görürler.

Bademcikler enfekte olduğunda enfeksiyonu izole eder ve vücuda yayılmasını engeller.

Çocuğun bağışıklık sistemi gelişip güçlendikçe bademcikler daha az önemli hale gelir ve genellikle küçülür. Çoğu insanda vücut, bademcikler olmadan enfeksiyonla savaşabilir.

Bademciklerin çıkarılması genellikle yalnızca ciddi veya tekrarlayan bademcik iltihabı atakları gibi sorunlara neden oluyorsa önerilir.

 

Bademcik İltihabına Ne Sebep Olur?

Bademcik iltihabı vakalarının çoğu, soğuk algınlığına veya grip virüsüne (grip) neden olan virüsler gibi viral bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Bazı vakalara, tipik olarak A grubu streptokok bakterileri adı verilen bir bakteri türü olan bakteriyel bir enfeksiyon da neden olabilir.

Bu tür enfeksiyonlar kolayca yayılır, bu nedenle enfeksiyonu başkalarına bulaştırmaktan kaçınmaya çalışmak önemlidir:

  • Aile hekiminiz geri dönmenin güvenli olduğunu söyleyene kadar (genellikle semptomlar geçtikten sonra) iş, okul veya kreş gibi halka açık yerlerden uzak durmak

  • Mendile öksürme ve hapşırma ve mendilin atılması

  • Yemekten önce, tuvalete gittikten sonra ve mümkünse öksürdükten ve hapşırdıktan sonra elleri yıkamak

 

Bademcik İltihabı Tedavisi

Bademcik iltihabı için özel bir tedavi yoktur, ancak semptomları şu şekilde azaltabilirsiniz:

  • Ağrıyı hafifletmek için parasetamol veya ibuprofen almak

  • Bol sıvı içmek

  • Bol bol dinlenmek

Test sonuçları bademcik iltihabınızın bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklandığını gösteriyorsa, kısa süreli oral antibiyotikler reçete edilebilir.

Oral antibiyotikler bakteriyel bademcik iltihabının tedavisinde etkili değilse, hastanede intravenöz antibiyotiklere (doğrudan damara verilir) ihtiyaç duyulabilir.

 

Kronik Bademcik İltihabı

Çoğu durumda, bademcik iltihabı bir hafta içinde iyileşir. Bununla birlikte, az sayıda çocuk ve yetişkinde daha uzun süre bademcik iltihabı olur veya tekrarlamaya devam eder. Bu kronik bademcik iltihabı olarak bilinir ve cerrahi tedavi gerekebilir.

Bademcikleri çıkarmak için cerrahi (bir tonsillektomi) genellikle yalnızca şu durumlarda önerilir:

  • Uzun bir süre boyunca birkaç şiddetli bademcik iltihabı geçirdiğinizde

  • Tekrarlanan bademcik iltihabı normal aktiviteleri bozduğunda

 

Bademcik İltihabı Komplikasyonları

Bademcik iltihabı komplikasyonları nadirdir ve genellikle sadece bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa ortaya çıkar. Genellikle enfeksiyonun vücudun başka bir bölümüne yayılmasının sonucudur.

  • Orta kulak enfeksiyonu (otitis media) - kulak zarı ve iç kulak arasındaki sıvının bakteriler tarafından enfekte olduğu yer

  • Quincy (peritonsiller apse) - bademciklerden biri ile boğaz duvarı arasında gelişen bir apse (irin toplanması)

  • Obstrüktif uyku apnesi (OSA) - uyku sırasında boğaz duvarlarının gevşediği, solunum güçlüğüne ve kötü uykuya neden olduğu yer

Bademcik iltihabının diğer komplikasyonları çok nadirdir ve genellikle sadece altta yatan bir bakteriyel enfeksiyon tedavi edilmezse ortaya çıkar. Şu durumları içerirler:

  • Kızıl- belirgin bir pembe-kırmızı deri döküntüsüne neden olan bir durum

  • Romatizmal ateş- bu, vücutta yaygın iltihaplanmaya neden olarak eklem ağrısı, kızarıklık ve sarsıntılı vücut hareketleri gibi semptomlara yol açar

  • Glomerülonefrit- böbreklerde kusmaya ve iştah kaybına neden olabilen filtrelerin enfeksiyonu (şişmesi)

 

Burada yer alan bilgiler nhsinform.scot kaynağından derlenmiştir.


 

Bademcik İltihabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

  • Bademcik iltihabı evde nasıl geçer?

Tuzlu su ile gargara yapmak. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ve durulamak, bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısını ve acısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

  • Bademcik iltihabı belirtileri nelerdir?

Yutkunmada zorlanma üşüme, boğaz ağrısı, titreme, halsizlik, kulak ağrısı, kırgınlık, eklem ağrıları, vücutta yaygın ağrı , iştahsızlık, kötü ağız kokusu, ses değişiklikleri.

  • Bademcik iltihabı neden olur?

Boğaz enfeksiyonunun nedeni çoğunlukla virüs ve bakterilerdir. Özellikle tonsilit olarak da bilinen bademciklerin iltihaplanmasının en yaygın nedeni beta hemolitik streptokoklardır. 

  • Bademcik iltihabı ilaçsız geçer mi?

Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir. 

  • Bademcik iltihabı kaç gün sürer?

Bademcik iltihabı tanısı, boğazın doktor tarafından muayene edilmesi yoluyla kolaylıkla konulabilir. Hastaların büyük çoğunluğu, ilaç tedavisi verilmiş olsun veya olmasın birkaç gün içinde iyileşir. 

 


 

Çocuk Hastalıkları Hakkında Daha Fazlasını Öğrenin

Çocuklarda sık görülen birçok hastalık çeşidi vardır. Bu hastalıklar hakkında önceden bilgi sahibi olmak, ebeveyn olarak sizleri daha hazırlıklı tutar. Sizler için bloğumuzda çeşitli çocuk hastalıklarını ele aldık.

Başlıklara tıklayarak ilgili yazıya ulaşabilirsiniz;

ÇOCUKLARDA ÖKSÜRÜK

Öksürük ailelerin çocukluk çağında en çok şikâyet ettikleri şikayetlerden biridir. Öksürük bir hastalık belirtisi olup insanın solunum sistemi yollarını korumaya yönelik vücudun tepkisidir, reflekstir.

ÇOCUKLARDA GRİP VE NEZLE (SOĞUK ALGINLIĞI)

Grip ve nezle birbirinden çok farklı hastalıktır. Grip etkeni influenza virüsü iken nezle, soğuk algınlığı nedeni yaklaşık 200 çeşit virüsle oluşmaktadır. Grip ve nezle (soğuk algınlığı) çok karışmaktadır. Özellikle bu iki hastalık arasındaki farkın bilinmesi gerekmektedir.

ÇOCUĞUMUN KALP HASTALIĞI OLABİLİR Mİ?

Kalp hastalıkları genellikle ileri yaş hastalığı olarak bilinse de, çocuk ve gençlerde azımsanmayacak kadar fazla görülüyor. Kalp hastalığı şüphesi olan çocukların ebeveynleri tarafından iyi gözlenmeli çünkü bu çocukların kalp hastalıklarının erken teşhisi hayati önem arz etmektedir.

ATEŞLİ HAVALE

Bebek ve 6 yaşa kadar olan küçük çocuklarımızın bir kısmında, ateşlenme ile birlikte ortaya çıkan ve havale olarak bilinen ateşli nöbetler görülebilmektedir.

ÇOCUKLARDA YÜKSEK ATEŞ

Vücut ısısının normalin üzerine çıkma ateş olarak tanımlanır. Yani vücut ısısını koltuk altı ölçümle 37,2 °C üstü, kulaktan ölçümle 37,8 °C üstü ve rektalden (anüsten) ölçümle 38 °C üstü olarak tanımlanır. 

ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI

Aşılamada hedef hastalıklar; sık görülen, ağır veya ölümcül seyreden veya kalıcı hasar bırakma riski olan hastalıklardır. Aşılanan kişi kendisi hasta olmayacağı gibi yakın çevresine hastalığı bulaştırma riski de taşımayacaktır ve onları da dolaylı olarak koruyabilecektir; bu olaya toplumsal bağışıklık (Herd İmmunity) denilmektedir.