ATEŞLİ HAVALE

Ateşli Havale Hangi Yaşlarda Görülür?

Bebek ve 6 yaşa kadar olan küçük çocuklarımızın bir kısmında, ateşlenme ile birlikte ortaya çıkan ve havale olarak bilinen ateşli nöbetler görülebilmektedir.

 

Ateşli Havalenin Belirtileri Nelerdir?

  • Kol ve bacaklarda kasılmalar ya da tepkisiz kalma görülebilir.
  • Çevreye ve söylenenlere karşı farkındalık azalır.
  • Çoğunluğu 1-2 dakika gibi kısa sürelidir ancak 15 dakika ya da daha uzun sürenleri de olabilir.
  • Havale sıklıkla ateşli enfeksiyonun ilk gününde görülse de 2 ya da 3. gününde de yaşanabilir.

 

Ateşli Havale Görülme Sıklığı Nedir?

Her 100 çocuğun 4’ünde ateşli havale görülmekte ve 1/3’ünde tekrarlanmaktadır. Yakın akrabalarda ateşli havale geçirme öyküsü varsa ya da ilk nöbet küçük yaşlarda görülürse nöbetin tekrarlama ihtimali artmaktadır. Ateşli nöbetlerin çoğunluğu zararsızdır. Az bir kısmında ileride sara hastalığı görülme ihtimali artmaktadır.

 

Ateşli Havale Sırasında Ne Yapmalıyız?

  • Nöbet esnasında anne ya da baba sakin olmalı, çocuğu yere yan yatırmalıdır.
  • Ağzında yemek gibi bir cisim varsa yavaşça çıkarılmalı, ağıza parmak sokulmamalıdır.
  • Nöbet 5 dakikayı geçerse en yakındaki sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

 

Ateşli Havale Nöbeti Uzun Sürerse Ne Yapmalıyız?

  • Sağlık kuruluşunda nöbet ve ateşe neden olan enfeksiyonun tedavisi düzenlenmelidir.
  • Nöbet uzun sürdü ise ya da gün içinde tekrarladı ise çocuğun hastaneye yatırılması gerekmektedir.
  • Ateşli havalelerin tekrarlamaması için, enfeksiyon dönemlerinde ateşin yakın takibi, gerekli ise ateş düşürücü ilaçların kullanılması önerilebilir.
  • Ateşli nöbetleri tekrarlamaya devam eden olguların ise tetkik ve tedavi sürecinin planlanması amacıyla çocuk nöroloji hekimlerine başvurması gerekmektedir.

 


 

Çocuk Hastalıkları Hakkında Daha Fazlasını Öğrenin

Çocuklarda sık görülen birçok hastalık çeşidi vardır. Bu hastalıklar hakkında önceden bilgi sahibi olmak, ebeveyn olarak sizleri daha hazırlıklı tutar. Sizler için bloğumuzda çeşitli çocuk hastalıklarını ele aldık. 

Başlıklara tıklayarak ilgili yazıya ulaşabilirsiniz;

ÇOCUKLARDA ÖKSÜRÜK

Öksürük ailelerin çocukluk çağında en çok şikâyet ettikleri şikayetlerden biridir. Öksürük bir hastalık belirtisi olup insanın solunum sistemi yollarını korumaya yönelik vücudun tepkisidir, reflekstir.

BADEMCİK İLTİHABI NEDİR?

Bademcik iltihabı vakalarının çoğu, soğuk algınlığına veya grip virüsüne (grip) neden olan virüsler gibi viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bademciklerin korunması, bağışıklık sisteminin işlemesi için oldukça önemlidir.

ÇOCUKLARDA GRİP VE NEZLE (SOĞUK ALGINLIĞI)

Grip ve nezle birbirinden çok farklı hastalıktır. Grip etkeni influenza virüsü iken nezle, soğuk algınlığı nedeni yaklaşık 200 çeşit virüsle oluşmaktadır. Grip ve nezle (soğuk algınlığı) çok karışmaktadır. Özellikle bu iki hastalık arasındaki farkın bilinmesi gerekmektedir.

ÇOCUĞUMUN KALP HASTALIĞI OLABİLİR Mİ?

Kalp hastalıkları genellikle ileri yaş hastalığı olarak bilinse de, çocuk ve gençlerde azımsanmayacak kadar fazla görülüyor. Kalp hastalığı şüphesi olan çocukların ebeveynleri tarafından iyi gözlenmeli çünkü bu çocukların kalp hastalıklarının erken teşhisi hayati önem arz etmektedir.

ÇOCUKLARDA YÜKSEK ATEŞ

Vücut ısısının normalin üzerine çıkma ateş olarak tanımlanır. Yani vücut ısısını koltuk altı ölçümle 37,2 °C üstü, kulaktan ölçümle 37,8 °C üstü ve rektalden (anüsten) ölçümle 38 °C üstü olarak tanımlanır. 

ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI

Aşılamada hedef hastalıklar; sık görülen, ağır veya ölümcül seyreden veya kalıcı hasar bırakma riski olan hastalıklardır. Aşılanan kişi kendisi hasta olmayacağı gibi yakın çevresine hastalığı bulaştırma riski de taşımayacaktır ve onları da dolaylı olarak koruyabilecektir; bu olaya toplumsal bağışıklık (Herd İmmunity) denilmektedir.