Grip ve Nezle Farkı Çocuklarda Grip Nasıl Tedavi Edilir?

Kış Mevsiminde Bizi Soğuk Hava Mı Hasta Eder?

Kış döneminde soğukların artmasıyla birlikte ve kapalı ortamların daha çok kullanılması nedeniyle grip ve nezle salgını artmaktadır. Grip ve nezle tüm mevsimlerde görüldüğü gibi özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde daha sık görülür. Sanılanın aksine kış mevsimlerinde soğuk hava hasta etmez. Soğuk hava ancak mikroplardan korunmak için savunma sistemimizin çalışmasını etkileyerek enfeksiyon kapmamıza neden olabilir. Viral enfeksiyon ise virüslerin neden olduğu hastalıkların tümüne denebilir. Ancak kışın bu bulaşıcı hastalıkların asıl artmasının nedeni soğuk havadan korunmak maksadıyla kapalı ortamları paylaşmaktır.

Kışın Neden Hasta Oluruz?

Kapalı ortamlarda ortak eşyaların kullanımı, küçük çocukların oyuncakları paylaşması, büyük çocukların beraber kapalı alanda oyun oynaması, tokalaşma, sarılma, çok kullanılan kapı kollarına temas, öpme, hapşırma ve odaların yeterli düzeyde havalandırılmaması nedeniyle bu hastalıklar artmaktadır. Çocukların vücudu yetişkinlerden daha hassas olduğu ve yetişkinler gibi bilinçli olmadıkları için hastalık bulaşması daha olasıdır. Soğuk algınlığının en sık nedenlerinden birisi rinovirüs, rinore şeklinde burun akıntısı yapar

Grip ve Nezle Aynı Hastalık Mıdır?

Grip ve nezle birbirinden çok farklı hastalıktır. Grip etkeni influenza virüsü iken, nezle soğuk algınlığı nedeni yaklaşık 200 çeşit virüsle oluşmaktadır. Grip ve nezle (soğuk algınlığı) çok karışmaktadır. Özellikle bu iki hastalık arasındaki farkın bilinmesi gerekmektedir.

Grip ve Nezle Arasındaki Farklar Nelerdir?

Grip ağır hastalık olup çocukta üşüme, yüksek ateş, boğaz ağrısı, boğaz acısı, öksürük, üst solunum yolu enfeksiyonu, tüm vücut etkileyen kas ağrıları ve aşırı halsizlik ve bitkinlik oluşturur. Nezle - soğuk algınlığında semptomları ise burun akıntısı, hafif ateş, hafif öksürük gibi boğaz ve üst solunum yolları ve burnu kapsayan şikayetler olur. Gripte hasta yatakta geçirirken nezleyi ayakta atlatır. Aynı zamanda az da olsa baş ağrısı gibi benzer semptomlar bulunmaktadır.

Nezle için Aşı Var Mıdır?

Gripten korunmada aşı mevcutken, soğuk algınlığı ve nezleden korunmada aşı yoktur. Grip aşısı da bir önceki yılın mikrop türlerine göre hazırladığı için tam olarak koruyuculuk sağlamasa da önerdiğimiz bir aşıdır ve yüksek oranda koruyuculuk sağlar.

Grip Aşısı Olmalı Mıyız?

Özellikle kalp, akciğer, böbrek, metabolik hastalıklar ve kanser gibi kronik hastalığı olan hastaların grip aşısı olması gerekmektedir. Gripte antigrip ilacı varken nezle için böyle bir ilaç yoktur.

Grip ve Nezleden Nasıl Korunmalıyız?

Tüm enfeksiyöz hastalıklarda olduğu gibi her iki hastalıkdan da korunmada el yıkama çok önemlidir. Ayrıca açık havada dolaşmak, kış güneşi az da olsa alabilmek, mevsim meyvelerini tüketmek, uyku ve istirahate önem vermek ve stresten uzak durmak grip ve nezleden korunmada önemlidir. Ayrıca tek kullanımlık kağıt mendillerin ve maskelerin kullanımı önemlidir. Öksürük ve hapşırık anında mendil ve maske yoksa kolun iç tarafına öksürmek hastalığın korunmasında önemlidir. Ayrıca hasta olan çocukların okula, kreşe ve erişkin ise işe ara vermeleri bulaştırıcılık ve iyileşme açısından önemlidir.

Grip ve Nezle için Antibiyotik Kullanılmalı Mıdır?

Grip ve soğuk algınlığı - nezle virüslere bağlı oluştuğu için tedavide antibiyotiklerin yeri yoktur. Çünkü antibiyotikleri bakteriler ile oluşmuş enfeksiyonlar içindir.  Ancak bazen grip ve soğuk algınlığı sonrası sinüzit, bakteriyel boğaz iltihabı, kulak iltihabı, akciğer enfeksiyonu, zatürre gelişebilmekte ve hekim kontrolü ile antibiyotik kullanılabilmektedir.

Antibiyotik Ateş Düşürür Mü?

Rastgele antibiyotik kullanmak vücudumuzda bulunan faydalı mikroplar olan florayı bozarak grip ve nezle tedavisini olumsuz etkilemektedir. Bu iki hastalıkta da sabırlı olmayı bilmek ve destek tedavileri vermek gerekir. Antibiyotiklerin ateş düşürücü olmadığını çok iyi bilmemiz gerekir. Ateş düşürücüler ateşi düşürür. Ateş düşmeyince antibiyotiğe sarılmamak gerekir. Zaten ateş vücudu bakterilerden mikroptan korumak için yükselir, koruyucu özelliği vardır.

Grip ve nezle, her ikisinin tedavisinde de antibiyotiklerin yeri yoktur. Ancak bu iki hastalık uzadığı durumlarda bakterilerin üremesine neden olabilmekte ve antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilmektedir. Bunun kararını ancak takip eden hekiminiz muayene ve tetkikler ile verebilir.

Grip ve Nezlede Tedavi Nasıl Olmalıdır?

Tedavide amaç her ikisinde de hastalık belirtilerinin azaltılmasıdır. Yani burun tıkanıklığı varsa açmak, rahatsızlık veren ateşi ve ağrısı varsa dindirmek, bol sıvı desteği almak temel hedeftir. Grip ve nezle tedavi edilmezse astım olan çocukların astım atağını tetikler.

Tedavide Hangi İlaçları Kullanmamız Gerekir?

Burun tıkanıklığı için yeni doğan bebekler bile kullanabileceği serum fizyolojik, deniz suyu ve okyanus suyu kullanılabilir. Ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak parasetamol ve ibuprofen grubu ilaçlar kullanılabilir. Aspirin özellikle kullanılmamalıdır. Doktor gözetiminde öksürük şurubu kullanılabilir. Antiviral ilaç olarak osetal mavir önerilebilir.

Vitamin c desteği çok önemlidir. Özellikle kış mevsiminde c vitamininden zengin olan mandalina, portakal, kivi düzenli olarak alınmaktadır.

Sonuç olarak özellikle grip ve nezlede sık doktor kontrolü az ilaç kullanımı önemlidir.

Uzman Doktor SELDA HEKİM YILDIRIM'dan görüntülü online çocuk sağlığı ve hastalıkları randevusu almak için tıklayın...

 


 

Soğuk Algınlığı ve Grip Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
 

Soğuk algınlığı grip kaç günde geçer?

Soğuk algınlığının süresi genellikle 1 hafta kadardır.

Çocuklarda nezle - grip nasıl giderilir?

Burun tıkanıklığı varsa açmak, rahatsızlık veren ateşi ve ağrısı varsa dindirmek, bol sıvı desteği almak temel hedeftir. 

Çocuklarda grip ve soğuk algınlığına hangi ilaç iyi gelir?

Burun tıkanıklığı için deniz suyu kullanılabilir. Ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak parasetamol ve ibuprofen grubu ilaçlar kullanılabilir. 

Soğuk algınlığı neden olur?

Sanılanın aksine kış mevsimlerinde soğuk hava hasta etmez. Soğuk hava ancak mikroplardan korunmak için savunma sistemimizin çalışmasını etkileyerek enfeksiyon kapmamıza neden olabilir.

Soğuk algınlığı belirtileri nelerdir?

Soğuk algınlığı belirtileri arasında burun akıntısı veya tıkanıklığı, boğaz ağrısı, düşük dereceli ateş, genellikle kendini kötü hissetme yani halsizlik, hafif vücut ağrıları veya hafif baş ağrısı, hapşırma, nefes almada hafif zorlanma ve öksürük bulunur.