UYKUSUZLUKLA BAŞ ETMENİZE YARDIMCI OLACAK ÖNERİLER

UYKUSUZLUKLA BAŞ ETMENİZE YARDIMCI OLACAK ÖNERİLER

Güncelleme: 05.12.2021 - Editör

Uykusuzluk (bir diğer adıyla Insomnia), özellikle bugünlerde çoğu kişinin kronik bir şikâyeti haline geldi. Gün içinde kendimizi enerjik, keyifli ve mutlu hissetmek için kaliteli uyku çok önemlidir. Sağlık sorunları, yoğun iş hayatı ya da olumsuz koşulların uyku düzenimize olumsuz etkileri vardır. Yatağınıza uzandığınızda uykuya geçişte sorun yaşıyorsanız veya uykuda bölünmeler yaşıyorsanız dinlendirici bir uyku için sizlere birkaç küçük önerim olacak:

 

Dinlendirici Bir Uyku İçin Öneriler

  • Öncelikle, sizi uyandıran ya da uyutmayan şeyleri belirleyin: kafanıza takılan her şeyi gün içinde not edin ki gece uykunuzu bölmesin.

  • Kendinize her akşam yapacağınız rutin bir iş bulun. Bu sizi rahatlatacak ve hoşunuza gidecek bir şey olmalıdır.

  • Gece geç saatte egzersiz yapmayın, düzenli egzersizlerinizi gün içinde (özellikle akşamüstü) yapmaya çalışın.

  • Yatma saati öncesi aşırı yemeyin. Kahve, çay ve tütün gibi uyarıcılardan gece geç saatte uzak durun.

  • Gece fazla alkol alımından kaçının – alkol uyumanıza yardımcı olacak gibi gözükse de harekete geçirdiği uyku kalite açısından zayıftır ve ertesi sabah kendinizi zinde hissetmemenize yol açar.

  • Her gün hatta erken kalkmanız gerekmeyen günlerde bile kendinizi erken kalkmak üzere ayarlayın. Eğer uyanma güçlüğünüz varsa, alarm kurun ve alarmla birlikte perdeleri açın odaya gün ışığı girsin.

  • Yatak odasını yatmak için hazırlayın, fakat sadece yorgun olduğunuzda yatağa gidin. Yatak odasını sadece uyku için kullanın – yatak odasında kitap okumayın. Yatmadan önce özellikle tablet, telefon ve bilgisayarla meşgul olmayın.

  • Gece yarısı uyanırsanız yatakta yatmayı sürdürmeyin. Kalkın ve başka bir odada bir şeyler yapın. Eğer gece yarısı kendinizi böyle bir durumda bulursanız endişelenmeyin, gerilmeyin. Normalde yapma fırsatı bulamadığınız bir şeyler yapın, örneğin kitap okuyun, hafif müzik dinleyin ya da normalde yoğun olan dünyanızın huzur, sessizlik ve sakinliğinin tadını çıkarın.

Eğer bunları yapmakta zorlanıyorsanız ve uyku probleminizi çözmek istiyorsanız bir uzmandan destek almalısınız.

 

Uyku Sonrası Baş Ağrıları

Uyku sonrasında baş ağrısı çok sık yaşanılan ve günlük hayatta yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Baş Ağrısının Nedenlerini ele aldığımız yazımızı inceleyerek bu sorunu çözebilirsiniz.

 

Dengeli Beslenme Uykusuzluğunuzu Çözebilir

Sağlıklı ve dengeli beslenme başlı başına ayrı bir konudur. Hayat kalitesini artırmak ve çoğu sağlık sorununu çözmek için bu konuda dikkatli olmak gerekiyor. 

Sizler için hazırladığımız uzmanından Dengeli Beslenme İpuçlarını bloğumuzdan muhakkak okumalısınız.

 

Uykusuzluk Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Bir insan neden uyuyamaz?

Sağlık sorunları, yoğun iş hayatı ya da olumsuz koşulların uyku düzenimize olumsuz etkileri vardır. 

  • Uyuyamayan bir insan ne yapmalı?

Yatmadan önce kafein, nikotin gibi uyarıcılardan uzak durun. Uyumak için erken saatleri tercih edin ve yatmadan evvel uyku için gerekli koşulları sağlayın.

  • Uykunun gelmesi için ne yapmalıyım?

Yatak odanızı yatma saatine hazırlayın, ancak sadece yorgun olduğunuzda yatın. Yatak odası sadece uyumak içindir - yatak odasında okumayın. Yatmadan önce tabletiniz, telefonunuz ve bilgisayarınızla meşgul olmayın.

  • Ne yersek uykumuz kaçar?

Kahve, çay, elma gibi asidi yüksek meyveler, çikolata, meyve suları, enerji İçecekleri ve gazlı İçecekler uykunuzu kaçırabilecek besinlerdir. Uyku öncesi bu besinlerden kaçınılmalıdır.

  • Uyku düzensizliği nelere yol açar?

Özellikle uyku apnesine neden olan kronik düşük kaliteli uyku düzenleri ve durumları, yüksek tansiyon ve kalp hastalığına yol açabilir. Bu durum tedavi edilmezse kalp ve akciğer yetmezliğine de yol açabilir.