TOKLUK HİSSİNİZİ ARTTIRACAK BESİNLER

Karantina Sonrası Beslenme Programınızı Oluşturmak için Püf Noktaları 

Karantina döneminde kontrolü tamamen bıraktıysanız şimdi az yemeye başladığınızda doymama sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Mide hacminiz genişlediği için ufak öğünler, aç hissetmenize sebep olabilir. Lif içeriği yüksek, su oranı iyi ve düşük kalorili bazı besinler daha uzun süre tokluk verir. 

Bu besinlerden bazıları şöyledir:

Kuru baklagiller

Daha az yemek için doygunluk sağlayıcı lifler beslenme programınızda mutlaka yer alsın. Yarım bardak pişmiş barbunya, kuru fasulye veya nohut yaklaşık 6-8 gr. lif, 8 gr. protein ve 120 kalori içerir. 2001’de yapılan bir çalışmaya göre, her gün 14 gr. lifli besin alımı, yediklerinizden %10 tasarruf yapmanızı, böylece ayda yaklaşık yarım kilo vermenizi sağlıyor.

Çiğ sebze ve salatalar

“Tabağınızın yarısını sebze ve salatayla doldurun” önerilerini duymaktan sıkılmış olabilirsiniz ancak yeni yapılan bir çalışmaya göre, yemek öncesi salata tüketmek, %23 oranında doymuşluk hissi veriyor ve yemek alımını yüzde 11 oranında azaltıyor. Yeşil sebzelerin içeriğindeki besin öğelerini yeterince alabilmek için içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklemeyi unutmayın.

Yağlı balıklar

Ana öğünlerde tüketilen protein her zaman daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Protein bakımından zengin besinler yediğimizde vücudumuz, tok hissetmemizi sağlayan hormonlar salgılar. Öğle yemeklerinde pratik ve lezzetli bir seçenek olan somon ızgara yiyebilirsiniz. 100 gr. somon yaklaşık 20 gr. protein içerir, aynı zamanda yüksek oranda beyin sağlığını destekleyici omega-3 barındırır. 

Yağlı tohumlar

Atıştırmalık besinler, açlığı bastırmada en iyi seçeneklerdir ancak sağlıklı seçimler yapılıyorsa. Atıştırmalık olarak bilinen cips, kraker gibi yiyecekler genelde çok yağlı ve kaloridir. Kuru meyve ve yağlı tohumlardan oluşan bir paket, lif, protein ve sağlıklı yağlar sağladığı gibi ağzınızın oyalanmasına da yardımcı olur. 

Sebze çorbası

Çorba gibi yüksek su içeren besinler, açlıkla baş etmede birebir. Besinler yüksek oranda su içerdiklerinde kalorileri daha düşük olur ve daha hızlı doygunluk hissi yaşanır. Öncesinde çorba içmek, ana yemeklerden alınacak kaloriyi %20 oranında azaltır. Tabi ki tüm çorbalar eşit değil, özellikle kremalı olanlar yüksek yağ ve kalori içerdikleri için bol sebzeli çorbalar tercih etmelisiniz.