NÖBETÇİ ECZANE NEDİR? NÖBETÇİ ECZANE NASIL BULUNUR?

NÖBETÇİ ECZANE NEDİR? NÖBETÇİ ECZANE NASIL BULUNUR?

Güncelleme: 10.05.2022 - Editör

Eczacılık Nedir?

Eczacılık Anabilim Dalı'nda 5 yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlamış olup, ilacın üretiminden hastaya ulaşmasına kadar her aşamada yetkin olan kişiye eczacı (eczacı: ilaç, eczacı: ilaç taciri) denir.

Eczacılık Farmakolojisi Anabilim Dalı (bitkisel-hayvansal ilaç hammaddeleri ile ilgili), farmakoloji, ilaçların vücut üzerindeki etkilerini inceler. Bu branşa mensup olanlar serbest eczane olarak çalışabilir, ilaç sektöründe araştırma geliştirme, üretim, kalite kontrol, ruhsatlandırma, pazarlama ve diğer birimlerde görev alabilir, hastane eczanelerinde sorumlu yönetici olarak çalışabilir veya kamuda çalışabilirler. 

Ülkemizde eczane, ecza deposu, ecza dolabı, bitkisel ilaç, tıbbi ve tedavi edici ilaç hammaddeleri ile hazır ilaç laboratuvarları veya fabrikaları gibi işyerleri açacak olan Türk vatandaşı eczacıların diplomalarını Sağlık Bakanlığına tescil ettirmeleri gerekmektedir. 

 

Eczanelerin Görevleri Nelerdir?

Eczanelerin görevi hastalara doktor tarafından reçete edilen sağlık malzemelerinin satışını sağlamaktır.. Eczanelerin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Doktorun hastaya reçete ettiği ilaçları temin etmesi gerekir.
  • Hastayı verilen ilaçların saklanma ve kullanma şekli hakkında bilgilendirmelidir. Günlük kullanım tozu ve ne kadar kullanacağı açıklanmalıdır.
  • Hastaya verilen ilaçların yan etkilerini anlatmalıdır.
  • Doktorun yazdığı reçetenin uygun ve yasal olup olmadığını kontrol etmelidir.
  • Tansiyon aleti ve ateş ölçer gibi bazı tıbbi cihazların satışını yapar ve hastaları bu cihazlar konusunda bilgilendirir.
  • Eczanede eksilen ilaç ve tıbbi cihazları kontrol etmeli ve gerekiyorsa sipariş vermelidir.
  • Eczane raflarının düzenli şekilde tutulmasından sorumludur.
  • Eczanedeki bulunun ilaçların doğru sıcaklık koşullarında muhafaza edilmesini sağlamalıdır.
  • Eczane dosyasında bulunacak hasta profili, reçete gibi bilgileri düzenlemesi gerekir.
  • Haftalık yada aylık olarak eczane dosyasının hazırlanmalıdır.
  • Eczaneye gelen hastaların sorunlarını dinleyerek reçetesiz verilebilecek ilaçları satabilir.
  • Baş eczacı olan kişi çalışanların izin günleri ve çalışma saatleri ile ilgili ayrıntıları belirleyebilir.
  • Eczacı hasta bilgilerine saygı duymalı ve kimseyle paylaşmamalıdır.

 

Türkiye’de Toplam Kaç Eczane Var?

2013 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2012 sonuçlarından yola çıkılarak, il ve ilçelerde eczane başına düşen nüfus hesaplanmış olup, buna ilişkin taslak tablo dijital ortamda yayınlanmıştır.

Bu tabloya göre 3.500 kişiye bir eczane düşmesi gerekmekte olup illere göre nüfus dağılımı, eczane sayısı ve eksik-fazla eczane sayıları gösterilmiştir. 

Bu düzenlemeye göre Türkiye’de var olması gereken eczane sayısı 21.127 adettir ve TÜİK verilerine göre Türkiye’de toplam 24.406 eczane vardır.

 

Eczaneler Hangi Saatlerde Açıktır? Mesai Süresi Ne Kadardır? 

Eczaneler nöbet haricinde hafta içi ve cumartesi günleri 09:00 - 19.00 saatleri arasında açık olurlar. Nöbetçi eczaneler ise 24 saat açıktır.

Pazar ve bayram tatillerine denk gelen günlerde de nöbetçi eczaneler çalışmaktadır.

 

Nöbetçi Eczane Nedir?

İlaçlar hastalar için en az ekmek ve su kadar önemlidir. İlaç temininde meydana gelebilecek bir aksaklık hasta için mevcut durumu daha da kötü etkiler. Hastalar belirlenen mesai saatleri içinde ilaçlarını kolaylıkla eczanelerden temin edebilir. 

Mesai saatlerinin sona ermesi ile beraber devreye Nöbetçi Eczane girer. Nöbetçi eczaneler normal mesai saatlerini uzatarak çoğunlukla geceye kadar hizmet vermektedir. 

Bu sayede hastalar ilaç tedariği konusunda herhangi bir sorun yaşamaz. Nöbetçi eczaneler şehrin büyüklüğü ve küçüklüğüne bağlı olarak sayıca değişiklik gösterebilir. Bu nedenle net bir sayıları yoktur ve şehir yapısı dikkate alınarak belirlenir. 

Nöbetçi eczanelerin hangi gün ve hangisi olacağı, Ecza Odası tarafından koordine edilir. Başka bir deyişle her eczane prosedüre uygun şekilde nöbet durumunu ve çalışma sürelerini belirler.

 

Nöbetçi Eczane Nasıl Bulunur?

Nöbetçi eczaneler günlük olarak değişir, yani her gün başka eczaneye nöbet sırası geçer. Sistemli olarak bu yapıldığından vatandaşları bilgilendirmek zordur. Bu nedenle nöbetçi eczaneyi bulmak için iki yöntem vardır.

 

İnternet Üzerinden Nöbetçi Eczane Bulmak

İnternette canlı olarak nöbetçi eczaneler takip edilebilmektedir. Bulunduğunuz ile göre nöbet tutacak olan eczanelerin listesini kolayca bulabilirsiniz.

Örneğin; İstanbul’daki nöbetçi eczaneleri bulmak için buraya tıklayabilirsiniz :

İstanbul Nöbetçi Eczane

Hastanem Yanımda üzerinden tüm illerdeki nöbetçi eczane bilgilerine ulaşabilirsiniz. Buraya tıklamanız yeterlidir.

Diğer illerde bulunan nöbetçi eczaneler için, web sitemizdeki ilgili Nöbetçi Eczane sayfasına gidebilirsiniz. Bunun haricinde ilgili bölgenin belediye sayfalarına veya ilin eczacılar odasının sitelerine bakabilirsiniz. Genel olarak bu kurumların internet siteleri nöbetçi eczane listelerini güncel olarak tutmaktadır. 

 

Klasik Yöntemlerle Nöbetçi Eczane Bulmak

İnternet erişimi olmayan veya internetin kullanılmadığı bölgelerde de nöbetçi eczaneleri bulabilirsiniz. 

Yapmanız gereken şey ilk yakındaki eczaneye ulaşmaktır. Eczaneler usülen camlarına bir liste asarlar, bu listeden hangi gün hangi eczane açık öğrenilebilir.

 

En Çok Nerede Nöbetçi Eczane Var?

Yazının başlarında da bahsettiğimiz gibi, genel olarak nüfus yoğunluğuna bağlı olarak eczane sayıları belirlenmektedir. Bu nedenle nüfusun yoğun, kalabalık olduğu bölgelerde eczane daha fazladır, doğal olarak nöbetçi eczane sayısı da daha fazladır.

En çok nöbetçi eczane İstanbul ilimizdedir. Günlük olarak 122 - 125 eczane nöbet tutmaktadır. Her ilçede nöbetçi bir eczane bulunduğundan, bulunması konusunda sorun yaşanmamaktadır.

İstanbul ilçelerinde genel olarak 3-4 nöbetçi eczane bulunur, Kadıköy gibi hareketin yoğun olduğu ilçelerde ise bu sayı 7’ye ulaşmaktadır. Bir diğer büyükşehir olan Ankara’nın Çankaya ilçesinde de 5-7 nöbetçi eczane bulunmaktadır. Bunun yanında Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olan Esenyurt ilçesinde takriben 4-5 adet günlük nöbetçi eczane bulunmaktadır. Farklı bir örnek vemek gerekirse, Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri olan Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde 5-6 adet günlük nöbetçi eczane bulunmaktadır.

 


 

Hastanem Yanımda ile Nöbetçi Eczaneleri Kolayca Bulun!

Hastanem Yanımda ile tüm illerdeki nöbetçi eczaneleri, eczanelerin konumlarını ve irtibat numaralarını kolayca bulabilirsiniz.

Tüm Türkiye’deki nöbetçi eczanelere buradan erişebilirsiniz : Nöbetçi Eczaneler

Nüfusu yoğun olan ilçelerimizdeki nöbetçi eczanelere de aşağıdan tıklayarak anında ulaşabilirsiniz :

 


 

Eczaneler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

  • Eczane saat kaça kadar açık?

Eczaneler nöbet haricinde hafta içi ve cumartesi günleri 09:00 - 19.00 saatleri arasında açık olurlar. Nöbetçi eczaneler ise 24 saat açıktır.

 

  • İstanbulda hangi eczane nöbetçi?

İstanbul'un her ilçesinde en az dört nöbetçi eczane bulunmaktadır. İnternetten lokasyonları kolayca öğrenilebilir.

 

  • Ramazan bayramında eczaneler açık mı?

Ramazan bayramı boyunca eczaneler kapalı olurken, nöbetçi eczaneler hizmet vermektedir.

 

  • Kurban bayramında eczaneler açık mı?

Kurban bayramı boyunca eczaneler kapalı olurken, nöbetçi eczanleler hizmet vermektedir.

 

  • Eczaneler Cumartesi saat kaça kadar açık?

Eczaneler Cumartesi günleri normal mesai saatleri dahilinde yani belirtmek gerekirse 09.00 ile 19.00 saatleri içerisinde hizmet vermektedirler.

 

  • Eczaneler hangi kuruma bağlı?

Eczaneler, bulundukları illerin İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı olarak çalışırlar, bu kurumlar da Sağlık Bakanlığına çalışmaktadır.

 

  • Eczane sayısı neye göre belirleniyor?

Yeni yapılan düzenlemeye göre her 3500 kişiye bir eczane gerekmektedir. Buna bağlı olarak illerde bulunması gereken eczane sayıları Bakanlıkça belirlenir.