DENGELİ BESLENME NEDİR?

Sağlıklı Beslenme Nedir?

Varoluşumuzdan itibaren hayatta kalmak için en temel gereksinimlerimizin başında beslenme yer almaktadır. Sağlıklı beslenme hayatın sürdürülebilirliğini, büyüme ve gelişmenin sağlanmasını, hastalıkların oluşum ve gelişiminin önlenmesi için büyük önem taşımaktadır. 

Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmeye dayanmaktadır. Peki bizim karıştırdığımız nokta nedir? Sağlıklı beslenme ve dengeli beslenme arasındaki farkı bulmak sizi mutlu edecek çözüm olabilir. Sizin keyifli, uzun ve mutlu bir ömür için dengeli beslenmeye ihtiyacınız var. 

Hedefimiz besinleri tanımak ve tüketeceğiniz miktarları size anlatmak. Hiçbir besin tek başına suçlu değildir, hiçbir besin de tek başına mucize yaratmaz. Beslenmenin iyiliğine ve dengesine odaklanmak sizi daha mutlu yapacaktır.

 

Dengeli Beslenmenin Prensipleri

  • Sizi mutlu eder.

  • Yasaklama yapmaz.

  • Her ortamda uygulanabilir.

  • Akılda kalıcı ve pratik öneriler sunar.

  • Dengeli beslenme, yeterli beslenme ve sağlıklı beslenmeyi içinde barındırır

  • Hiçbir besini suçlamaz, hiçbir besinden mucize beklemez

  • En sağlıklı yiyecek bile fazla yenildiğinde zarar verebilir, miktar yani “denge” esastır.

  • Aşırı beslenme kadar yetersiz beslenme de hayati risk taşır dengeyi kurmak her zaman önemlidir.

 

Dengeli Beslenme Tam Anlamıyla Ne Demektir?

Bunların tamamını sağladığınızda ‘Dengeli Beslenme’ kavramı ortaya çıkmaktadır. Yani “yemek yeme düzeninde aşırıya kaçmayan, belirlenmiş miktarlarda tüketim yapma” anlamına gelmektedir.

Doğru kaynaklardan beslenme ilkelerini öğrenmek, beş besin grubunu tanımak ve her besin grubundan ne miktarlarda yemeniz gerektiğini bilmek dengeli beslenmenin temelini oluşturmaktadır. Her besinin vücudumuz için ayrı ayrı faydaları mevcuttur. Ama bu, fayda sağlayabilmek için her besinden sınırsızca yiyebileceğimiz anlamına gelmez. Nasıl olsa sağlıklı diye miktar kontrolü yapmadan tüketim yapmak, uzun vadede faydadan çok zarar getirecektir. Günümüzde birçok birey besinlerin daha sağlıklısına ulaşabilmek için büyük bir çaba gösteriyor. Bunu yaparken de sağlıklı olduğunu düşünerek ölçüsüzce tüketim söz konusu oluyor.

 

Hep sağlıklı besinler tercih ediyorum fakat neden kilo alıyorum?

Bu cümleyi sıkça duyuyoruz. Bunun bir tek ve en önemli nedeni ise, “dengesiz tüketim”. Ne yediğimiz kadar ne kadar yediğimiz en önemli noktalardan biri.

Her birey kendi için gerekli enerji ve besin öğesi gereksinimini öğrenirse, seçimlerinde özgür olabilir. 5 temel besin grubu vardır, her gün bu beş besin gruplarından ihtiyacınız olan ölçüde tüketmek enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri de yeterli almanız anlamına gelir.  Dengeli beslenerek sağlıklı kiloda olmak ve kalmak çok kolay. Bunun için aşağıda yer alan besin gruplarından her gün ne miktarda yemeniz gerektiğiniz öğrenerek, yasakları hayatınızdan kaldırabilirsiniz.

 

Besin Grupları Nelerdir?

  • 1.grup : Süt, yoğurt, peynir, ayran cacık, kefir vb

  • 2.grup : Et, balık, tavuk, hindi vb hayvan etleri

  • 3. grup : Ekmek, pilav, makarna, bulgur, patates gibi karbonhidratlar

  • 4.grup : Sebze ve Meyve

  • 5.grup : Yağ ve şeker

İhtiyaç ve tüketim miktarı kişisel olarak farklılıklar göstermektedir. Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme için tüketimin sağlanması ve öğünlerde besin çeşitlilik sağlanması gerekmektedir. Ana öğünlerde süt ve süt ürünleri, kırmızı et, beyaz et, yumurta ve kurubaklagiller, ekmek ve tahıllar ve sebze tüketimi, ara öğünlerde süt ve süt ürünleri ve meyvelerden oluşan beslenme örüntüsü oluşturulmaktadır.

 


 

Dengeli Beslenme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

  • Dengeli besinler nelerdir?

Süt ve ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.), et ve ürünleri, yumurta ve kuru baklagiller ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.), taze sebzeler, taze meyveler sağlıklı ve kıymetli besinlerdir.

 

  • Dengeli beslenme nasıl olur?

Yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun olacak şekilde günde üç ana öğün tüketilmelidir. Özellikle kahvaltı öğünü atlanmamalıdır. 

 

  • En az tüketilmesi gereken besinler nelerdir?

Besin piramidinin en üstünde yer alan yağ ve şeker grubu, en az tüketmemiz gereken besinlerden oluşmaktadır. Yağ ve şeker grubundaki besinler önemli bir besin kaynağı olmanın yanında hem düşük besin içerir hem de aşırı tüketimi pek çok hastalığa neden olmaktadır.

 

  • Neden yeterli ve dengeli beslenmeliyiz?

Dengeli, düzenli ve akılcı beslendiğinizde, beyniniz daha iyi, daha berrak çalışır, hafızanız güçlenir. Veriminiz, bağışıklığınız artar, hastalıklara karşı daha dirençli hale gelirsiniz, cildiniz sağlıklı olur. Kısaca daha kaliteli bir yaşam sürersiniz.

 

  • 2 yemek arası kaç saat olmalı?

Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar.